نصب و بهره برداری داربست
تهیه و تنظیم: مهندس غلام رضا رشادت
باتوجه به بازدیدهای انجام شده از ساختمانهای در دست اجرا و علیرغم یادآوری و تذکر مهندسین ناظر این سازمان به مالکین، ذیلاً نکات و مواد لازم جهت الزام صاحبان شغل داربست و مالکین به رعایت نکات داربست بندی و بهره برداری از آن در عملیات ساختمانی به حضور ایفاد می گردد. بدیهی است که تمام نکات مبحث دوازدهم و آیین نامه حفاظتی کارگاه های ساختمانی نافذ بوده ولی این نکات عمومی تر و بیشتر در اجرا ملموس می باشد.
- لوله های فولادی استفاده شده در داربست باید فاقد زنگ زدهگی و سرهای انتهایی کاملاً سالم و فرو نرفته باشد. (غالباً بر اثر پرتاب لوله ها در شیوه های نامناسب پایین آوردن و حمل و نقل کیفیت سالم خود را از دست داده اند وبعضاً دارای اعوجاج می باشند)
- پایه های عمودی داربست مخصوصاً در مکان های سست می بایستی با استفاده از کفشک فلزی با سطح اتکاء مناسب بر روی زمین قرارگیرد.
- فواصل پایه های عمودی نباید از مقادیر زیر تجاوز نماید:
الف- 1/8 متر برای کارهای سنگین با قابلیت تحمل 350 کیلوگرم بر مترمربع
ب- 2/3 متر برای کارهای سبک با قابلیت تحمل 125 کیلوگرم بر مترمربع
- تیرهای افقی باید حداقل تا 3 پایه عمودی ادامه دار و متصل باشند.
- فاصله عمودی بین تیرهای افقی نباید از 2 متر بیشتر شود.
- دستک ها باید بر روی تیرهای افقی قرار داده شود.وفاصله بین آنها در کارهای سنگین نباید از 90 ودر کارهای نیمه سنگین از 115سانتی متر تجاوز نماید .
- اولین، آخرین و یک درمیان پایه های عمودی و لوله های افقی بوسیله لوله های مهاری به ساختمان محکم بسته شوند.وحداقل 10سانتی متر در دیوار فرو روند .
- لوله های مهاری در نقاط برخورد پایه ها با تیرهای افقی به داربست بسته شوند و سر دیگر لوله مهاری محکم به ساختمان مهار شوند.
- عرض جایگاه کار نباید از 60 سانتی متر کمتر باشد. اگر برای قراردادن مصالح نیز استفاده شود نباید از 80 سانتی متر کمتر باشد.
10-اگر در جایگاه کار عملیات شکل دهی به سنگ انجام شود عرض باید کمتر از 130 سانتی متر نباشد.
- جایگاه هر داربست باید حداقل 1 متر از منتهی الیه تیرهای عمودی قرارگیرد.
- ضخامت الوارهای جایگاه نباید کمتر از5 سانتی متر با ضخامت مساوی تا لبه بین آنها ایجاد گردد.
- عرض الوار نباید کمتر از 25 سانتی متر باشد.
- هر الوار جایگاه نباید از 4 برابر عرض آن از تکیه گاه ادامه یابد.
- الوارها بایستی کاملاً درکنار و امتداد هم بدون ایجاد لبه چیده شوند.
- الوارها می بایستی حداقل برروی سه تکیه گاه قرارگرفته باشند که با تقبل 4 برابری ضریب اطمینان وزن روی آن، همچنین فاصله بین پایه ها به قدری باشد که هیچ خیزی در انها بوجود نیاید .
- به هنگام کار کارگران بر روی داربست حتماً باید از حمایل بند ایمنی که به لوله نرده متصل باشند استفاده نمایند.
- لوله نرده به فاصله 90 تا 110 سانتی متر از کف جایگاه بایستی قرار گیرد.
- به هنگام وزش باد شدید از کار کردن بر روی داربست می بایستی جلوگیری بعمل آید .
- در مجاورت خطوط انتقال نیروی برق می بایست قبل از شروع عملیات ساختمانی مراتب به اطلاع مراجع ذیربط رسانیده شود و بنا بر تشخیص ایشان اقدامات متناسب نظیر قطع جریان،روکش دار کردن یا تغییر مسیر استفاده گردد
- در مکانهایی که احتمال سقوط مصالح ساختمانی یا هر جسمی بر روی عابران و کارگران وجود داشته باشد می بایست از راهرو سرپوشیده یا سرپوش حفاظتی با عرض و استحکام کافی احداث گردد.
جهت مشاهده گزارش مصور اینجا کلیک فرمایید